Lees hier meer over het blauwtong virus.
In een eerder artikel beschreven we hoe individuele BTV-patiënten het best behandeld kunnen worden.
Één van de onderdelen van een structurele aanpak is het inzetten van een bedrijfsvaccinatie. Op dit moment zijn er geen BTV type 3 vaccins geregistreerd voor gebruik in Nederland. In het voorjaar van 2024 zijn er aan 3 vaccins wel tijdelijke toelatingen toegekend. Ondertussen is er de nodige ervaring opgedaan met deze producten. Op basis hiervan hebben we een duidelijke voorkeur voor één vaccin.
Wetenschappers en branche-organisaties benadrukken het belang van vaccineren tegen BTV3. Niet alleen resulteert vaccineren in vermindering van ziekte, en daardoor ook schade, een hoge vaccinatiegraad zal ervoor zorgen dat het virus ook minder spreidt.
Met betrekking tot het vaccinatieschema geldt dat zowel voor runderen als schapen een dubbele basisvaccinatie nodig is. Wanneer dieren vorig jaar een BTV3 vaccinatie gehad hebben, hoeven deze dit jaar slechts één keer gevaccineerd te worden. Onder andere de WUR geeft aan dat dit ook geldt als u dit jaar vaccineert met een ander merk. Om de afweer tegen het BTV3 tijdig op niveau te hebben is het nodig om de vaccinatie in februari op te pakken.
Afgelopen oktober is er een nieuw BTV type gevonden in Nederland: serotype 12. BTV12 komt voor in delen van Zuid-Amerika, Afrika, Azië en Australië. Het virus werd niet eerder gevonden in Europa. Op dit moment staat de teller voor het aantal BTV12 positieve gevallen op 12. Op de website van NVWA vindt u de actuele stand van besmettingen. Vooralsnog is het niet duidelijk waar het BTV12 vandaan komt. De behandeling van patiënten die ziek zijn van BTV12 is gelijk aan de behandeling voor BTV3, zoals beschreven in ons eerder artikel. Er is voor BTV type 12 géén werkzaam vaccin beschikbaar.
Voor vragen en adviezen kunt u terecht bij uw adVee-dierenarts.