Lees hier meer over het blauwtong virus.

blauwtong
nieuws

Blauwtong bij schapen | Veel gestelde vragen en belangrijke informatie

Blauwtong is een onderwerp dat momenteel veel vragen oproept. Om u zo goed mogelijk te ondersteunen en te voorzien van de juiste informatie, hebben we een overzicht samengesteld met de meestgestelde vragen. Hierin vindt u antwoorden op de belangrijkste vragen rondom blauwtong en de maatregelen die u kunt nemen om uw dieren te beschermen. We raden u aan om deze informatie goed door te nemen. Mocht u na het lezen nog vragen hebben, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij staan klaar om u verder te helpen.
08-08-2024

Wat is blauwtong?

BTV (blauwtong) is een virusziekte die vooral voorkomt bij schapen en runderen, maar ook andere herkauwers kunnen gevoelig zijn. De ziekte is niet van dier op dier besmettelijk, maar wordt verspreid door kleine mugjes (oftewel knutten). Ook andere bloedzuigende parasieten en besmette injectienaalden kunnen blauwtong overbrengen.

Besmettingen met BTV kunnen leiden tot wisselende ziekteverschijnselen, van symptoomloos tot zeer ernstig. De beschreven symptomen treden meestal niet allemaal tegelijk / bij hetzelfde dier op.

Een aantal dagen na besmetting krijgt een schaap gedurende enkele dagen tot een week hoge koorts. De lengte en de hoogte van de koortspiek kan verschillen. Daarnaast zien we zwelling van de kop, beschadigingen van het slijmvlies in de bek, speekselvloed (kwijlen), kreupel of stijf lopen, met bolle rug lopen, en algehele tekenen van ziek zijn zoals slecht eten, sloom zijn, veel liggen.

Het virus blijft na infectie een aantal weken in het dier aanwezig. Vanaf een aantal dagen na infectie begint een besmet dier antistoffen aan te maken. Deze antistoffen blijven enkele jaren aanwezig.

Hoe moet ik schapen behandelen?

Dag 1:    Eenmalige injectie met een pijnstiller.  Mits de patiënt niet dragend is, tevens eenmalige injectie ontstekingsremmers (corticosteroïden).  

Vanaf dag 2:      Driemaal daags 2 tabletten 500 mg paracetamol voor een schaap van 50 kg. Voor een lam komt dit meestal neer op 3x daags 1 tablet. Dit kunt u direct ingeven, oplossen in water en met een spuitje toedienen of bv over een boterham met stroop strooien en die geven.

Antibiotica in overleg met uw dierenarts bij bijkomende infecties van bijvoorbeeld longen of gewrichten.

Stress vermijden en aanwezige andere ziekten adequaat behandelen (denk aan adequate bestrijding van maagdarmwormen, we zien momenteel ook veel gevallen van rode lebmaagwormen).

Indien mogelijk aangetast koppel opstallen om contact met knutten te verminderen.

Zieke dieren smakelijk makkelijk verteerbaar (geweekt) voedsel geven en regelmatig schoon drinkwater.

Indien geen verbetering of bij twijfel overleg met de praktijk.

Moet ik het ergens melden?

Hierbij zijn er 2 opties:

·         U besluit bloedonderzoek te doen. Indien uw dierenarts bloed afneemt, is verder melden niet noodzakelijk.  Per bedrijf kunt u maximaal 3 monsters insturen per diersoort.

·         U besluit om geen bloedonderzoek te doen. U of uw dierenarts moet de verdenking van blauwtong alsnog melden bij de NVWA. Hierbij kunt u gebruikmaken van het meldformulier voor blauwtong. https://www.nvwa.nl/onderwerpen/blauwtong.

Heeft vaccineren nog zin?

De effecten van vaccinatie worden door verschillende instanties onderzocht. Volgens de eerste onderzoeken van de Gezondheidsdienst voor dieren zijn de verschijnselen milder bij gevaccineerde dieren.

Het entschema is aangepast, het advies is om schapen 2x te vaccineren. De 2e vaccinatie het  liefst 4-5 weken  na de 1e vaccinatie, maar uiterlijk 12 weken na eerste vaccinatie.

Veel informatie over blauwtong, o.a. ook mogelijke preventieve maatregelen: https://www.gddiergezondheid.nl/blauwtong

Heeft u nog vragen, dan staan we klaar om u te adviseren over wat in uw situatie het beste is.

deel met elkaar

ook interessant

Herkauwers
21-10-2024

Het belang van de Griepprik voor veehouders: Zorg voor jezelf, zorg voor je vee

Als veehouder draag je dagelijks de verantwoordelijkheid voor het welzijn van je dieren. Maar wie zorgt er voor jou? Het najaar is hét moment om even stil te staan bij je eigen gezondheid, en de griepprik speelt hierin een belangrijke rol. Want zonder een goede gezondheid kun je immers ook niet optimaal voor je vee zorgen.

lees meer
Landbouwhuisdieren
21-11-2024

Geslaagde jonge veehoudersmiddag: "Waardevolle kalveren voor melk- en vleeskalverhouder"

Op woensdag 20 november organiseerde adVee Dierenartsen een inspirerende jonge veehoudersmiddag. Het thema van deze middag was "Waardevolle kalveren voor melk- en vleeskalverhouder". Samen met enthousiaste jonge veehouders hebben we waardevolle inzichten gedeeld over het belang van een goede start voor gezonde en sterke kalveren.

lees meer
19-12-2024

Fijne feestdagen gewenst namens adVee Dierenartsen!

We wensen iedereen een warme en sfeervolle kerst vol gezelligheid.✨ Dank jullie wel voor alle inzet en betrokkenheid dit jaar. Op naar een nieuw jaar vol kansen en samenwerkingen! Fijne feestdagen en een gelukkig en gezond 2025! 🎅🎁

lees meer